Son güncelleme tarihi 14.03.2024

Kanal Tedavisi Endodonti

Ana Sayfa > Kanal Tedavisi Endodonti

Kanal tedavisi dişin sinirlerinin çıkarılıp yerine kanal dolgu materyalleri ile doldurulması işlemidir. Kanal tedavisinde amaç enfekte pulpayı(sinir) çıkarıp enfeksiyonu ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Randevuya geldiğinizde hekim şikayetinizi dinler ağız içi muayene ve röntgenler doğrultusunda kanal tedavisi gereksinimine karar verir.
Tedavi esnasında işlem yapılacak dişi izole etmek için rubber-dam kullanılır ve döner el aletleriyle pulpa çıkarılıp kanal şekillendirmesi yapılır. Ardından kanal dolgusu yapılır. Sonrasında üst yapı olarak dolgu ya da kaplamayla bitirilir.

Kanal tedavisine ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

Enfeksiyonun erken evrelerinde ağrı yoktur ya da minimal düzeydedir. Sıcak soğuk yiyecekler sonrası hassasiyet olabilir ama kısa sürelidir.
Enfeksiyon ilerledikçe sıcak soğuk hassasiyeti artar, ortada bir etken yokken spontan ağrılar olur, gece uyandıran ağrılar olur. Eğer dişin sinirleri öldüyse ağrı hissedilmeyebişir ama dişetinde ağrılı/ağrısız şişlik olabilir.

Kanal tedavisi işlemi kaç seans sürer?

Kanal gereksiniminin nedenine bağlı olarak işlem tek seansta bitebilir ya da devam seansları gerekebilir. Diş hekiminiz muayene esnasında bu konuda daha detaylı bilgi verecektir.

Kanal tedavisi yaptırırken ağrı hisseder miyim?

İşlem local anestezi altında yapıldığı için genellikle ağrısızdır.