Son güncelleme tarihi 14.03.2024

Bonding Uygulamaları

Ana Sayfa > Bonding Uygulamaları

Bonding uygulaması dişlerinin şeklinden morfolojisinden memnun olmayan hastalarda (diş boyu uzatma, diş konturu düzeltme), diastema kapatmada (dişler arasındaki aralıkları kapatmakta), diş kırıklarında, dişlerde oluşan çentik şeklinde aşınmalarda görüntüyü düzeltme amacıyla uygulanan kozmetik bir işlemdir. Bu işlem esnasında materyal olarak kompozit rezinler tercih edilir. Vakaya bağlı olarak dişlerde aşındırma yapılmaz veya minimal düzeyde aşındırma işlemi yapılır.
Hasta geldiğinde muayenede hastanın mevcut dişleri incelenir beklentileri ve bu tedavi sonucu bu beklentilerin ne kadar karşılanabileceği konuşulur. Hastaya bu beklentileri karşılamak için uygun tedavi planları lamine(yaprak porselen), kaplama, bonding işlemlerinden uygun olan belirlenir. İşleme başlanırken ilk olarak kullanılacak materyal rengi hastanın dişlerine göre belirlenir. Hastanın dişleri aşındırılacaksa aşındırılır ardından dişler tükürükten izole edilir diş yüzeyine kompozit materyalin tutunabilmesi için asit uygulaması yapılır ardından kompozit materyal uygulanır şekillendirilir ve ışıkla sertleştirilir. Sonrasında kompozit yüzeyine polisaj işlemi yapılır.

Bonding işlemi esnasında ağrım olur mu anestezi gerekir mi?

Eğer bu işlemin uygulanacağı dişte çürük yoksa işlem esnasında anestezi gerekmez, ağrılı değildir. Ama çürük varsa ağrı olabileceği için anestezi yapılır.

Bonding işlemi sonrası hassasiyetim olur mu?

Eğer dişinizde çürük de varsa tedavi sonrası ilk birkaç gün hassasiyetiniz olması normaldir.

Bonding işlemi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Bu materyaller her ne kadar görüntü olarak dişi taklit etse ve dayanıklı olsa da kendi dişiniz kadar dayanıklı değildir. Bu nedenle sert şeyler ısırmak koparmak (kalem ısırmak, elma ısırmak gibi) gibi hareketlerden kaçınmanız gerekir bu dolgunun dişten ayrılmasına neden olabilir.