Son güncelleme tarihi 14.03.2024

Dental İmplantlar

Ana Sayfa > Dental İmplantlar

İmplantlar; tam veya kısmi diş eksiklerinde çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

İmplant yapılmasındaki amaç nedir?

Diş eksikliklerinin ortadan kaldırılmasıdır. Hastaların sabit protez kullanmasını sağlamak veya sabit protezin yapılamadığı durumlarda yapılacak olan hareketli protez destek olmak ve stabilizasyonunu sağlamaktır.

İmplant kimlere yapılır?

  • Tam büyümeye ulaşmış yeterli bir çene kemiğiniz varsa
  • İmplantları yerleştirmek için yeterli bir çene kemiğine sahipseniz
  • Kemik iyileşmesini etkileyecek sağlık sorunlarınız yoksa
  • Sağlıklı diş eti dokularına sahipseniz
  • Sabit protezleri, hareketli takılıp çıkarılabilen protezlere tercih ediyorsanız implant tedavisini düşünebilirsiniz.

İmplant nasıl yapılır?

Hastanın genel sağlık muayenesi yapılmalı, risk oluşturabilecek genel sağlık sorunları çözümlenmelidir. 
Kapsamlı bir ağız içi muayenesi yapılmalı; panoramik, 3D xray ile desteklenerek cerrahi işlem öncesi planlama yapılmalıdır.
İmplantlar cerrahi olarak çene kemiğine uzman hekimler tarafından yerleştirilir. Bu işlem her bir implant için 10-15 dakikadır. Çene kemiğiniz çok ince ve yeterince sert değilse kemik grefti kullanımı gerekli olur, bu da işlem süresini 10-15 dakika daha uzatır. Toplamda implant cerrahisi 30-90 dakikada tamamlanmaktadır.

İmplant cerrahisinden sonra protez ne zaman yapılır ve ne kadar sürer?

Yaklaşık üç aylık bir bekleme süresi vardır, bu süre titanyum implantların çene kemiğine kaynaması için gerekli olan zamandır.
İmplant üstü protez yapımı ise yapılacak protez tipine göre 3-10 gün arası sürmektedir. Kliniğimizde implant üstü protez yapımında dijital ölçü alma yöntemi de kullanılmaktadır.

Yapılan İmplant protezlerin kullanım süresi ne kadardır?

Başarı ile yapılmış bir implant üstü protez, hastanın ağız içi hijyenine dikkat etmesi ve periodik kontrollerini yaptırması durumunda ömür boyu kullanılabilir. Minimum hedeflenen süre 7-15 yıldır. Hlc Dental Kliniğimizde kullanılan implantlar ömür boyu garanti kapsamındadır. 
Gününüz diş hekimliğinde implantlar, doğal dişlere en yakın fonksiyon ile estetik görünümü sağlamakta ve hastalarımızın hayat kalitesini arttırmayı hedeflemektedir. Yukarıda belirtilen gerekli koşullar sağlanarak yapılan implant cerrahisinde hiçbir sağlık riski bulunmamaktadır.
Tüm hastalarımıza sağlıklı gülüşler diliyoruz.

Tek Diş Eksikliği İmplat

Tek diş kaybında klasik yöntem, komşu iki dişin küçültülüp köprü yapılmasıdır. Dişlerin kesilmesiyle sağlam dokuda yapılan tahribat sonucu dişlerde hassasiyet kanal tedavisi ihtiyacı olması en büyük dezavantajlardandır. Bunun yerine sağlam dişlerin korunarak tek diş implant yerleştirilmesi daha doğru bir seçenektir. Uzun dönemde başarı şansı köprüye göre daha yüksektir. Özellikle arka bölgede başarısız endodontik tedaviler, çürükler, diş eti sorunları sebebiyle çekilen dişlerin yerine konması için implant en başarılı seçenektir. Tek dezavantajı maliyetinin daha yüksek olmasıdır.

Tam diş eksikliğinde İmplat

Çene kemiklerinde zamanla meydana gelen erimelerle birlikte diş kayıpları yaşanmaktadır. Kötü ağız hijyeni ve bazı sistemik rahatsızlıklar (diabet, böbrek hastalıkları, kalp rahatsızlıkları), ağız temizliğinin sağlanamadığı durumlar, diş eti sağlığının kaybolmasına neden olan rahatsızlıklardır.  Diş eti sağlığının kaybına bağlı olarak çene kemik dokusu da sağlığının kaybeder ve erken diş kayıpları olur. Tam diş kayıplarında yeterli kemik dokusu kalırsa sabit implant protezleri ile tedavi sağlanabilir. Planmaya göre de klasik hareketli protezler uygulanabilir. Bunlar yanak ve dudaklara destek olan, mukozadan destek alan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Bunlar zamanla alt yüz yüksekliğinde azalma, alt çenede öne doğru kayma meydana gelebilir. Protezi oluşturan akrilde değişiklikler, aşınmalar oluşup bakteri ve mantara sebep olmaktadır bu da ağız içi kötü kokuya sebep olabilir. Bu yüzden hareketli protezlerin çok iyi temizlenmesi gerekir.
Yeterli çene kemiği ve yumuşak doku varlığında çeşitli yöntemlerle yapılan implant uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir. Hastanın konforunu arttırıp günlük hayatta kesintisiz bir biçimde çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Takıp çıkarma gerektirmeyen protezlerle hasta daha mutlu olmaktadır. Tabi ki bu tip protezlerin de bakımı hasta tarafından iyi yapılmalıdır. Hastada diş sıkma (diş gıcırdatma) rahatsızlığı varsa bunlar giderilmedir. Tam diş eksikliğinde implant üstü sabit protezler, hibrit protezler, implant üstü overdenture protezler, all on four protezleri yapılabilir.

Yetersiz kemikte yapılan dental uygulamaları

Diş kayıpları sonrasında uzun zaman geçmesine bağlı olarak çene kemiklerin erime(atrofi) olmaktadır. Dental implanların yerleştirilmesi için gereken kemik hacmi ve kalitesi azalmaktadır. Yapılan tomografi ve röntgen tetkikleri sonucunda implant için uygun yeterli kemik bulunamadıysa yapılması gereken öncelikli tedaviler vardır. Bu bölgeyi greftlemek aynı zamanda fonksiyonel ve estetik iyileştirme sağlar. Çoğu zaman bu durumda röntgen çektirmek yeterli olmaz. Dental tomografiler görüntüyü üç boyutlu olarak verdikleri için, başarılı bir teşhiş koymak için gereklidir. Greftler (kemik tozları) implant bölgesinde yetersiz kemik durumu, diş çekimiyle aynı seans yapılan immediat implantlarda, sinus lifting (sinüs yükseltme), kist operasyonlarında kullanılmaktadır. İçeriğiyle kemik yapımını uyarıp bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve kemik miktarının artmasına neden olur. Bu tür işlemler implantla beraber yapılabildiği gibi daha önce greftleme işlemi yapılıp daha sonra implant yerleştirilebilir.
Bir diğer kemik hacmini arttırma yöntemide hastadan alınan (çene kemiği veya kalçadan) kemik parçalarının çene kemiği içine yerleştirilmesidir. Bu yöntem otojen grefleme olarak adlandırılmaktadır.